Pembiayaan dan Pembatalan

Polisi Pembatalan

Anda boleh membatalkan langganan anda pada bila-bila masa. Harap maklum bahawa anda hendaklah membatalkan langganan anda sebelum ia diperbaharui untuk bulan berikutnya bagi mengelakkan daripada dikenakan bayaran langganan bulan berikutnya. Sekiranya anda membatalkan langganan anda, pembatalan tersebut akan berkuat kuasa pada akhir tempoh langganan bulanan semasa. Untuk membuat pembatalan langganan, proses hendaklah dibuat di laman web doktorsakitkronik.com di bahagaian informasi akaun anda. Segala langganan selain dari laman web doktorsakitkronik.com atau mempunyai unsur seperti doktorsakitkronik.com selain dari laman web rasmi kami adalah bukan dari pihak Djue Wellness Sdn Bhd dan kami tidak bertanggungjawab atas sebarang penipuan siber.

Polisi Pembiayaan atau Pemulangan Wang

PEMULANGAN WANG ATAU PEMBIAYAAN TIDAK AKAN DIBERIKAN UNTUK SETIAP LANGGANAN YANG ANDA LAKUKAN DI DALAM LAMAN WEB KAMI. KAMI TIDAK MENYEDIAKAN KREDIT, PEMULANGAN ATAUPEMBIAYAAN YANG DIPEROLEHI UNTUK LANGGANAN YANG DIBATALKAN. Dalam keadaan ini, anda akan terus mendapat akses ke langganan anda sehingga akhir kitaran bil bulanan. Pihak Djue Wellness Sdn Bhd berhak untuk menawarkan bayaran balik, potongan harga atau pertimbangan lain dalam keadaan tertentu mengikut budi bicara mutlaknya. Harap maklum bahawa setiap keadaan transaksi adalah unik dan pilihan untuk memberi tawaran sedemikian dalam satu keadaan tidak menimbulkan kewajiban atau isu kepada syarikat untuk melakukannya dalam keadaan lain.

Soalan Lazim Keahlian

1. Apa yang saya dapat dari keahlian?

Anda akan dapat akses segera ke semua rancangan makanan, kursus video eksklusif, wawancara, persembahan, filem, Soal Jawab pakar dan banyak lagi.

Di samping itu, dengan melanggan program kami anda dianggap menyokong karya dan misi doktorsakitkronik.com. Baca lebih lanjut mengenai misi kami.

2. Berapa kos keahlian?

Bulan pertama adalah percuma, kemudian RM49.99 MYR sebulan atau RM450 setiap tahun (anda akan jimat RM149.88 yang bersamaan dengan tiga bulan secara percuma). Sekiranya anda membatalkan keahlian anda dalam bulan pertama anda tidak akan dikenakan sebarang cas atau bayaran.

3. Bagaimana saya membatalkan keahlian saya?

Sebagai ahli, anda akan mendapat akses mudah ke halaman akaun peribadi anda. Klik "batalkan keahlian" dan selesaikan langkah-langkah berikutnya untuk membatalkan keahlian anda.

4. Bolehkah saya membatalkan keahlian saya pada bila-bila masa?

Ya.

5. Adakah saya masih boleh log masuk setelah saya membatalkan keahlian saya?

Setelah anda membatalkan keahlian anda dengan mengklik "batalkan keahlian" di halaman akaun anda, anda masih boleh log masuk dan mengakses kandungan premium kami untuk baki tempoh langganan anda (tarikh pembaharuan bulanan atau tahunan berikutnya).

6. Bolehkah saya mendaftar lagi jika saya membatalkan keahlian saya?

Ya.

7. Bagaimana saya membayar keahlian?

Pembayaran dilakukan dengan kad kredit (Visa atau Mastercard) atau melalui Online banking (FPX/senangpay), senangpay, dan RM49.99 dikenakan secara automatik ke akaun anda sebulan sekali atau RM450 setahun sekali mengikut penagihan berjadual. Pembayaran pertama dikenakan selepas 30 hari, jika anda belum membatalkannya.

Anda boleh membatalkan keahlian anda pada bila-bila masa. Tiada bayaran lebih lanjut akan dikenakan.

8. Boleh ke saya mencuba dengan secara percuma selama satu bulan tanpa memasukkan butiran kad kredit saya atau mendaftar dengan FPX?

Tidak.

Terdapat banyak kebaikan, privasi kontent dan tenaga kerja di sebalik semua video dan banyak lagi di halaman keahlian. Kami tidak dapat memberikannya secara percuma kepada semua orang, atau kami tidak akan dapat mengekalkan laman web ini.

9. Bolehkah saya menjadi ahli dari mana-mana negara?

Untuk masa akan datang, ya. Buat masa kini kami hanya membuka akses untuk negara Malaysia sahaja.

Anda juga boleh akses dari mana-mana negara, dan bebas untuk mencuba selama sebulan. Batalkan dalam talian bila-bila masa. Tiada komitmen.

10. Adakah kandungan laman web ini untuk yang baru nak mencuba atau untuk orang yang lebih berpengalaman?

Kedua-duanya. Terdapat banyak kandungan untuk pemula dan juga sejumlah video, persembahan dan wawancara mengenai topik yang lebih mendalam. Anda juga mendapat akses ke semua topik atau bahagian tentang rancangan makanan rendah karbohidrat dan keto kami, dan dengan adanya kelebihan dari laman web ini anda tidak akan rasa kebuntuan menyediakan masakan keto harian dan memberi inspirasi, sama ada anda seorang pemula atau berpengalaman.

11. Saya lupa kata laluan saya, apa yang perlu saya buat?

Minta kata laluan baru ke alamat e-mel anda.

12. Bolehkah saya menukar ke kad kredit yang lain kemudian?

Ya. Pergi ke halaman akaun anda dan lihat di tab "Sejarah" di bawah "Langganan saya". Tekan "Ubah kaedah pembayaran" dan ikut langkah seterusnya.

13. Bolehkah saya mendapatkan resit untuk bayaran bulanan?

Ya. Rujuk boleh mencetak resit dengan mudah dari email anda untuk setiap transaksi yang anda lakukan di dalam laman web kami.

14. Adakah mungkin untuk mendapatkan bayaran balik?

Ya, sekiranya berlaku keralatan pada sistem kami yang tidak disengajakan sekiranya terdapat isu penyalahgunaan kad bank atau akaun bank anda, kami tidak akan bertanggungjawab atas kecuaian tersebut. Setiap transaksi bulanan atau tahunan anda tiada pemulangan balik sekiranya anda terlupa untuk membuat pembatalan langganan anda.

15. Untuk Apa Anda Bayar RM49.99 Sebulan?

Bayaran tersebut dikenakan kepada syarikat Djue Wellness Sdn Bhd dan digunakan untuk perbelanjaan overhed bagi menjalankan laman web doktorsakitkronik.com, membeli dan menyelenggara peralatan dan juga perjalanan, atau yuran bagi persidangan dan pampasan yang adil yang membolehkan pasukan di belakang laman web doktorsakitkronik.com - lebih daripada 40 pekerja sepenuh masa untuk meneruskan pekerjaan mereka.

Harap maklum bahawa Djue Wellness sendiri, Dr Jue, hanya memperoleh gaji untuk menggantikan pendapatan dari pekerjaannya sebagai doktor. Sejak bermulanya program yang dianjurkan oleh pihak djue wellness dan juga djue medic pada tahun 2007, Dr Jue tidak mendapat wang lebih daripada pampasan separa untuk gaji yang hilang sebagai doktor. Ini atas sebab kredibiliti.

Matlamat sokongan daripada ahli bukan untuk menghasilkan wang, tetapi bagi membantu syarikat Djue Wellness Sdn Bhd berkembang menjadi organisasi yang lebih besar dan berpengaruh, yang akhirnya dapat membantu memperkasakan orang di mana sahaja untuk merevolusikan kesihatan mereka.

Semakin banyak ahli, semakin banyak yang dapat kita capai untuk menyebarkan pengetahuan yang terbukti mengenai gaya hidup dan kesihatan. Semakin banyak video dan bahan lain yang anda dapat setiap bulan. Semua wang lebihan disalurkan kembali ke peralatan dan penambahbaikan yang lebih baik dan lebih banyak bahan dan (yang paling penting) mengupah orang hebat untuk menyertai organisasi kami dan mencapai lebih banyak hasil bersama.

16. Apakah maksud keahlian untuk semua maklumat percuma sebelumnya mengenai doktor sakit kronik, adakah ia akan hilang?

Tidak. Segala informasi sebelum anda mendaftar adalah percuma, seperti blog dan panduan, akan tetap percuma.

Apa yang ditawarkan oleh ahli - lebih banyak wawancara video, kursus video baru, syarahan yang difilemkan, soalan dan jawapan, tawaran istimewa dan banyak lagi - mustahil untuk diberikan secara percuma kepada semua orang. Dari pihak Djue Wellness sendiri atau doktorsakitkronik.com perlu berkerja lebih keras untuk capai matlamat merevolusikan masyarakat dengan gaya lebih sihat.

17. Saya tertanya-tanya mengenai perincian keadaan, bagaimana data kad kredit disimpan dan bagaimana maklumat peribadi dan banyak lagi dikendalikan.

Rujuk halaman mengenai terma dan syarat.

18. Saya menghadapi masalah untuk tengok video yang ada didalam laman web.

Lihat halaman untuk sokongan teknikal.

19. Ada banyak soalan nak kami jawab pertanyaan anda?

Anda boleh E-mel ke support@doktorsakitkronik.com.

Video
Resepi
Radio
Akaun